Skip directly to content

Kreiranje iTunes AppStore računa bez unošenja kreditne kartice

on Sri, 26/01/2011 - 09:23

O iTunes trgovini i kreditnoj kartici

Za "stare" korisnike iPhone-a i iPad-a, iTunes trgovina (u daljnjem tekstu Store) je već dobro poznata stvar. Jer najveća prednost iPhone-a spram drugih telefona je upravo dostupnost nebrojeno puno programčića po prilično povoljnoj cijeni. Stoga koristiti iPhone bez pristupa na Store je kao imati Ferrari bez goriva :-)

Međutim, među novim korisnicima, nisu rijetki oni koji su sumnjičavi prema činjenici da Apple zahtijeva da se broj njihove kreditne kartice upiše i spremi uz ostale detalje korisničkog računa, pa na kraju odustanu od cijele priče i zaista koriste Ferrari bez goriva.

Svojedobno je postojala opcija da se napravi korisnički račun u kojoj se kao opcija plaćanja moglo izabrati "none" (nijedna), ali koliko se ja sjećam to se moglo u Store-ovima nekih država, konkretno u američkom, a u drugima ne (znam da se u francuskom nije moglo).

E pa čini se da se to promijenilo i da se sada može u Store-ovima svih država u kojima je dostupan, napraviti račun bez unosa kreditne kartice.

Ali da bi stvar bila bar malo komplicirana, kako to u informatici obično jest, nije sve jedno kojim načinom kreirate novi račun, jer ovisno o odabranom načinu, opcija "none" će se pojaviti, odnosno neće.

Stoga pratite korake navedene ispod, i trebali bi ste uspjeti. Inače, iako dole navedeni koraci prikazuju izradu korisničkog računa preko iTunes-a na računalu, cijelu proceduru možete napraviti i direktno na iPhone-u bez upotrebe računala. Koraci vrlo slični ovima dole navedenim stoga nakon čitanja članka ne bi ste trebali imati poteškoća.

Prije nego krenemo, jedna napomena: od nedavno, Apple je predstavio App Store, koji je pandan iTunes Store-u samo što se u App Store-u prodaju programi namijenjeni Mac-u a ne iPhone/iPad-u. Do App Store-a se dolazi preko posebnog programa (App Store programa koji se instalira nadogradnjom OS X-a na verziju 10.6.6), i na njega se prijavljujete sa istim emailom i zaporkom kao na iTunes Store, tako da u biti sve što je dole navedeno vrijedi i za App Store, tj. moći ćete iz njega preuzeti besplatne programe.

Koraci

Prije svega, otvorite iTunes, i pobrinite se da niste prijavljeni niti na jedan Store (ovaj korak je više za one koji već imaju jedan račun ali žele još jedan, o tome će biti riječi kasnije), tj. gornji desni kut iTunes prozora mora pokazivati "sign in" kao na slici:

Tada izaberite iTunes store neke države, a to možete tako da "odskrolate" do dna iTunes strane i u desnom kutu naći ćete malu zastavicu koja pokazuje u "čijem" Store-u se trenutno nalazite. Ako tek prvi ulazite u Store u iTunesu, mislim da će biti izabran američki.

Ako kliknete na tu zastavicu, dobiti ćete listu svih država u kojima Apple ima iTunes Store, pa izaberite onu koja želite.

Kada se Store željene države učitao, izaberite bilo koji besplatni programčić, i kliknite na "free" dugme kao na slici:

to će rezultirati pojavom novog prozora koji izgleda kao ovaj:

tada kliknite na dugme "create new account" (izradi novi račun). To Vas dovodi do novog ekrana u kojem Vas Apple obavještava da slijedi izrada novog računa, samo kliknite na dugme "continue" (nastavi), pa slijedi prihvaćanje općih uvjeta poslovanja, čitajte ih ako Vas to veseli, ili jednostavno označite "I agree" (slažem se) pa opet kliknite na "continue", i tada slijedi ovaj prozor:

 

U njega unesite Vašu email adresu, željenu zaporku za Store i sigurnosno pitanje i odgovor u slučaju da zaboravite zaporku, te na kraju datum rođenja i ponovo kliknite na "continue".

Sada dolazi ono bitno:

uz malo sreće pojaviti će se opcija None. Kada ju izaberete, prozor će se malo promijeniti i izgledati ovako:

Na slici sam uokvirio napomenu koja kaže da će Vas Store pitati za unos kreditne kartice prilikom prve kupnje programa koji nije besplatan. I to je u redu. Znači, moći ćete isprobati kako programčići rade, kako se instaliraju i koliko su korisni, a sve bez da ste unijeli kreditnu karticu. Pa kada Vas sumnjičavost malo prođe......zna Apple da žurbe nema, kad tad ćete se prepustiti blagodatima programa po $0.99.

Nakon što kliknete još jedanput na "continue", iTunes Vas obavještava da će Vam poslati verifikacijski email na adresu koju ste prije upisali.

I fakat, email stiže za par sekundi, u njemu je poveznica na koju treba kliknuti, a ona Vas vodi na web stranu gdje morate unijeti tu istu email adresu i zaporku koju ste upisali prilikom registracije. Kada to potvrdite, iTunes se automatski prebacuje u Store, i možete početi "tankati Ferrari" :-)

Za one koje žele još više

Najvjerojatnije zbog raznih zakučica oko licenciranja, postoje neki rijetki programčići koji su dostupni samo u Store-u neke države. Konkretno znam da je Google Earth za iPhone dostupan samo u američkom storeu, tj. točnije, znam da nije dostupan u hrvatskom.

I sada se postavlja pitanje, kako do njega...

Pa u biti, ako gore navedena procedure vrijedi za bilo koju državu onda je sve lako. Samo napravite "sign out" tj. odjavite se iz postojećeg Storea, opet preko menija u gornjem desnom uglu iTunes prozora:

Izaberite Store željene države preko zastavice dole desno:

i nastavite po gore navedenim koracima. Imajte na umu da email adresa mora biti jedinstvena, dakle ako se ju koristili za izradu korisničkog računa u Store-u jedne države, nećete ju ponovo moći koristiti, treba Vam nova. Uz to postoje neki limiti oko adrese, o tome možete pročitati ispod, na kraju ovog posta.

iTunes bonovi

Ima korisnika koji sa tugom u očima gledaju kako se na recimo američkom store-u mogu kupiti pjesme, knjige, iznajmiti ili kupiti filmovi, a sve je to nama nedostupno. I onda im (nakon čitanja gore navedenog) padne na pamet da bi mogli kreirati korisnički račun u američkom iTunes Store-u, i (kvragu i sve) unijeti tu svoju kreditnu karticu, pa nek zabava počne.

E, na žalost to ne ide. Jer Apple dozvoljava unos samo one kreditne kartice koja je registrirana u državi u čijem Store-u pokušavati napraviti račun. Na sreću ima i za to rješenja, iako morate sada naučiti još nešto.

Dakle, Apple prodaje i takozvane iTunes Gift Cards, ili poklon bon, voucher ili kako god Vama milije. U EU zemljama ili Americi, to otprilike znači: odete u dućan, platite €10 ili 15 i dobijete prepaid bon, kao recimo Simpa ili Vipme, i tada taj broj trebate upisati u iTunes i to ponovo preko menija u gornjem desnom kutu, samo ovaj put izaberite "redeem" a ne "Sign out"

Upisani iznos će Vam se pojaviti kao Vaš saldo, u istom tom kutu.

Ali opet postoje limitacije, naime, bon kupljen u jednoj državi vrijedi samo za store te države! Dakle ako imate priliku kupiti voucher u Italiji, ne možete ga upisati u američki store.

Znači za američki store Vam treba bon kupljen u Americi. I kako sad?

I tako ispada da nismo samo mi mudraci, ima ih i u Americi (možda su Hrvati u iseljeništvu :-) Naime postoje web stranice na kojima će dotični rado prihvatiti uplatu sa Vaše (neameričke) kreditne kartice, i za taj iznos (jasno umanjen za proviziju) otići u prvi kiosk i kupiti bon za Vas, i poslati Vam čarobni broj sa njega.

Jasno, da li im vjerovati ili ne? Pa ja Vam mogu samo dati informaciju iz osobnog iskustva. Na adresi:

http://itunes-express.web.officelive.com/

za $18.4 dobiti ćete voucher u vrijednosti od $15. Ja probao i radi. Pa ako mu vjerujete, probajte i Vi.

Lažni identitet

Pa zar ima još toga???

Ima.  Apple je cijelu priču napravio dosta minuciozno, bolje više restrikcija i manje problema nego obratno. A s obzirom na to koliko korisnika imaju i s obzirom da je neki dan proslavljeno preuzimanje deset milijarditog programčića, mislim da su postupili ispravno.

Stoga, osim što provjeravaju u kojoj je državi registrirana kreditna kartica, provjeravaju i (do neke mjere) ispravnost unesene adrese. I zato ako se registrirate za američki store, ne možete napisati bilo što, jer će Vas odbiti. Dakle treba naći neku validnu adresu u Americi. Nekada (sam ja) se to rješavalo da se prepisala adresa i broj telefona neke firme, ali neko, ponukan ne znam točno čime, se sjetio napraviti web stranice na kojima možete dobiti cjelokupni lažni identitet. Što je najgore, takvih stranica ima više, ali evo jedne:

http://www.fakenamegenerator.com na tom internetu svega ima....

I ako Vam nakon svega ovog nije ništa jasno, slobodno mi pošaljite Vaše pitanje putem MacMe Widgeta, a ako ga još niste preuzeli, to možete klikom na ovu poveznicu.

 

Komentari

marin's picture

a meni nece da se pojavi opcija none,probao sam sto puta,sta cu?

imekomentatora's picture

Članak je prilično detaljan, stoga ne znam što je moglo poći po zlu. Ako nemaš ništa protiv, ja bih se spojio na tvog Maca (ili PCa) pa možemo to skupa probati.Ako imaš Maca, molim te skini Widget sa www.macmesupport.com, registriraj se pa mi pošalji pitanje preko Widgeta (da znam, sada se čini malo komplicirano, ali to je samo prvi put) a ako imaš PC onda mi pošalji tvoj email na macmesupport@gmail.com pa ću ti se javiti.LpZsolt Magyar (aka MacMe)

marin's picture

hvala na ljubaznosti,na iphoneu sam pa ne mogu pratit tocno ovakve upute kao na racunalu,moja je adresa m1081225@efst.hr .a da skratimo pricu,bi li mi vi mogli napravit sve priko racunala pa mi posaljete na mail sifru i adresu koju vi izaberete pa da ja to samo upisem?hvala na ljubaznosti

macmesupport's picture

Hm, pa to bi bila stvarno prvoklasna usluga :-), OK, javit cu se emailom radi detalja