Skip directly to content

Proxy ikona

on Sub, 25/12/2010 - 23:14

Termin proksi (proxy) ikona je nešto što "stari" Mac korisnici dobro poznaju, a operacije koje se sa njom mogu, uzimaju zdravo za gotovo. Stoga često smetnu sa uma da netko tko Mac-a tek počinje koristiti, ni ne pomišlja da se sa tom "sličicom" nešto može napraviti. No prije svega,

Što je proxy ikona

To je sličica (ikona) koja obično ima izgled kao i ikona dokumenta te vrste u Finderu, a nalazi se u sredini gornjeg ruba prozora dokumenta.

Evo par primjera:

Text Edit

Preview

Adobe Reader

Microsoft Excel

Omni Outliner

I što sada sa time?

Desni klik na proxy ikonu

Ako napravite desni klik na proxy ikonu, pojaviti će se lista mápa koje prikazuju mjesto tog dokumenta na datotečnom sistemu (file system).

To izgleda ovako:

Ako sada strelicom miša odete na bilo koji objekt iz te liste, i kliknete lijevim dugmetom miša na njega, otvoriti će se taj objekt (mapa ili disk) u Finderu.

Dakle ako zbog neke operacije koju želite napraviti na tom dokumentu, kao npr. kopiranje, kompresija ili promjena imena, trebate taj dokument naći u Finderu, ovaj način je puno brži nego otvaranje novog prozora u Finderu i navigacija kroz mape file sistema do tog dokumenta.

Kako današnji Macovi svi imaju opciju desnog dugmeta na mišu, prvo sam naveo tu metodu. Međutim, u stara (dobra ;-)) vremena kada je Mac miš imao samo jedno dugme, do lista mápa se dolazilo na način da se stisla tipka "command" tj. tipka koja se nalazi sa lijeve i desne strane tipke razmaka, i kliknulo (jedinim dugmetom miša koji ste imali :-)). Pa probajte i to, u ime starih vremena.

Lijevi klik na proxy ikonu

Ako lijevim dugmetom kliknete na proxy ikonu, malo zadržite strelicu miša nepomičnim, kopija ikone će se "zalijepiti" za strelicu i moći ćete ju pomicati po ekranu sve dok je dugme miša pritisnuto.

Što sada sa time? Ako ikonu odvučete na neki drugi objekt na ekranu, desiti će se ista operacija kao da ste ikonu istog dokumenta iz Findera odvukli na taj objekt.

Na primjer:

  • ako proxy ikonu odvučete na prozor Apple Email poruke, i otpustite dugme miša, dokument će se prikačiti na email poruku na isti način kao da ste ikonu tog dokumenta iz Findera odvukli na prozor nove email poruke.
  • ako proxy ikonu odvučete na ikonu Apple Emaila u Docku, pričekate da ona potamni, i otpustite dugme miša, Apple Email će napraviti novu email poruku i prikačiti taj dokument na nju.
  • ako proxy ikonu odvučete na neki prozor u Finderu, napraviti će te alias tog dokumenta u mapi na koju ste odvukli proxy ikonu.

Na žalost, za razliku od desnog klika, rezultat ove operacije nije uvijek identičan. Neki programi se ponašaju drugačije od drugih, ali kako svi mi obično koristimo isti set programa prilikom korištenja Maca, jednostavno isprobajte kako se ponašaju Vaši "najmiliji" programi pa Vam to možda pomogne u bržem radu.

Vjerujte mi, jednom kada se naviknete na upotrebu proxy ikone, čuditi ćete se kako ste mogli bez nje.

Par napomena

E sada dolazi par napomena koje naizgled kompliciraju stvar, ali nakon malo razmišljanja, sasvim su logične:

  • ako ste u programu napravili novi dokument, koji još nije niti jedanput spremljen na disk, onda u prozor dokumenta neće biti proxy ikone.
  • ako ste dokument spremili na disk, ali ste nakon toga radili neke promjene, proxy ikona će biti vidljiva, ali se neće moći koristiti za operacije navedene u dijelu "lijevi klik na proxy ikonu". To ćete moći prepoznati i tako što će ikona biti malo bljeđa tj. "ghostana", što bi trebalo upućivati na to da ju je nemoguće koristiti.

Čemu ovakva ograničenja? Pa, ako dokument još niti jedanput nije bio spremljen na disk, onda se još ne zna njegova lokacija na disku, niti taj dokument nema ikonu u Finderu, pa stoga ni operacije lijevog a ni desnog klika nemaju smisla.

Ako je dokument spremljen, ali su na njemu rađene promjene, onda je moguće prikazati put do dokumenta, zato radi operacija desnog klika, ali je Apple odlučio ne dozvoliti operacije lijevog klika, jer bi se time operacija odnosila na verziju koja je spremljena na disk, a ne na onu koju u tom trenutku vidite na ekranu, pa bi korisnik greškom mogao npr. prikačiti nedovršeni dokument na email poruku.

No sve je samo stvar prakse. Ispočetka se treba malo naviknuti, ali nakon toga ušteda vremena može biti značajna.

Ako Vas zanimaju daljnji detalji, ili neke specifične situacije, slobodno mi pošaljite Vaše pitanje uz pomoć MacMe Widget-a, ako ga još niste instalirali, možete ga preuzeti ovdje.

Tagovi: 

Komentari

AlenM's picture

Nisam imao pojma za ovo, a često dobro dođe! Našao sam i još lakši način (meni): držiš desni, dođen na što ti treba i pustiš - otvara finder.Hvala!