Skip directly to content

Arhiviranje slika u iPhoto-u

on Uto, 28/12/2010 - 10:05

Prvo kratki uvod u iPhoto

Za one koji to još ne znaju, iPhoto je program kojeg dobijete besplatno prilikom kupovine novog Mac-a. iPhoto je dio Appleovog iLife paketa u koji još spadaju iMovie i GarageBand.

iLife je moguće kupiti i zasebno, ali to će Vam biti interesantno samo ako želite noviju verziju od one koju ste dobili sa Macom. Imajte na umu da iLIfe nije dio operativnog sistem, pa ako kupite noviju verziju OS X-a, nećete dobiti i noviju verziju iPhoto-a tj. iLife-a.

Novost je, da od kada je u pogon pušten App Store na Macu, svaka aplikacija iz iLife paketa se može kupiti zasebno, tako da ako želite najnoviju verziju iPhoto-a, ne morate nužno kupiti cijeli novi iLife paket.

O iLifeu možete više saznati na adresi http://www.apple.com/ilife/.

Zašto bi vas opcija arhiviranja mogla zanimati?

iPhoto je zamišljen kao program u koji ćete redovito dodavati slike iz Vašeg digitalnog fotoaparata ili nekog drugog izvora. Ta ideja funkcionira do trenutka kada se bližite kraju slobodnog prostora na disku, ili kada je iPhoto biblioteka (library) već tako velika da stvari postaju nepregledne ili se aplikacija počinje usporavati.

Jedno od rješenja za takav problem je arhiviranje slika preko "burn" opcije koju ćete naći kao zadnju, pod menijem "share".

Ono što Vam ta opcija omogućuje, je kopirati izbor slika na CD ili DVD. Opcija je pod menijem "share" jer je valjda Apple zamislio da ćete ju koristiti da bi ste nekome dali/poklonili kopiju Vaših slika, tj. "podijelili" (eng. share) Vaše slike s nekim.

I zaista, to je dobar način dijeljenja slika, ali samo ako taj netko isto koristi iPhoto, ali o tome će biti riječ na kraju ovog posta. Međutim, očito je da istup opciju možete koristiti i ako ste popunili disk, ili ako želite malo smanjiti iPhoto biblioteku. Jednom kada su slike na CD/DVD-u, možete ih slobodno pobrisati iz iPhoto-a, a ako Vam kasnije zatrebaju, samo umetnite snimljeni CD/DVD i slike će se pojaviti u iPhoto-u.

Kako arhivirati, korak po korak

Slijedi opis kako koristiti opciju "burn", uz neke napomene nekih nelogičnosti koje bi Vas možda mogle zbuniti.

Prvi korak je umetnuti prazan optički medij CD ili DVD na koji ćete "spržiti" slike.

Iako medij možete umetnuti i kasnije, ako to učinite, možete uletjeti u jednu od nelogičnosti operacija, ali o tome kasnije. Dakle, prvo aktivirajte Finder klikom na njegovu ikonu u "Dock"-u, i umetnite prazni optički medij.

Nakon par sekundi pojaviti će se sljedeća poruka:

Izaberite opciju "Open in Finder", opet nakon par sekundi, u Finder prozoru pojaviti će se Vaš prazan medij kao što je prikazano dole na slici

Aktivirajte iPhoto, tj, kliknite ikonu iPhoto-a u Docku.

Sada morate izabrati slike koje želite arhivirati. To možete na više načina: odabirom određenih albuma, određenih "događaja" (event) ili ručnom selekcijom pojedinih slika iz iPhoto biblioteke. Upotrebom "pametnih" (smart) albuma, možete napraviti album u kojem će slike udovoljiti određenim kriterijima, što je zgodna opcija da se npr. nađu sve slike iz određenog vremenskog perioda.

Ako se pitate da li će izabrane slike stati na optički medij, informaciju o tome dobiti ćete u kasnijem koraku, pa tada možete dodati ili oduzeti album ili događaj.

Tu nailazimo i na prvo ograničenje iPhoto-a, naime jednom kada ste se odlučili za albume ili događaje i krenete na sljedeći korak, ne možete se predomisliti. Jer ako ste npr. izabrali albume, možete dodavati daljnje albume ali ne možete kliknuti na neki događaj, jer se cijela operacija poništava i morate krenuti iz početka.

Kada ste se odlučili za albume ili događaje, otvorite prije spomenuti meni "share" pa izaberite opciju "burn".

Ako ste prije umetnuli prazan medij kako sam Vam savjetovao onda sljedećeg koraka neće biti, a ako niste, onda će se pojaviti sljedeći dialog:

Sada umetnite medij i pričekajte. Nije potrebno kliknuti OK na dijalogu, dialog će sam nestati kada sistem prepozna umetnuti medij.

Međutim tu postoji "kvaka". Iako se medij pojavi u iPhoto-u, i možete "zapržiti" Vaše slike, u slučaju da se predomislite i u kasnijem koraku umjesto "burn" kliknete na "cancel" medij će nestati iz iPhoto-a, ali se neće pojaviti u Finderu. I tada možete doći u situaciju da taj CD/DVD ne možete izbaciti iz "pržilice"!

Ako ste medij umetnuli ranije, tada se on pojavi u Finderu, i u slučaju da otkažete "prženje", medij možete izbaciti preko Findera.

Jednom kada je medij u pržilici, i izaberete "burn", pri dnu prozora iPhoto-a pojavljuju se sljedeće opcije:

Pod "used" možete vidjeti kolika je ukupna veličina izabranih slika, pod "available" koliki je kapacitet umetnutog medija, "name" pokazuje ime koje će medij imati nakon "prženja", a "items" koliko je ukupno slika izabrano. Sada možete modificirati Vaš izbor slika i podaci u ovom dijelu prozora će se dinamički mijenjati. Tako izbor možete dorađivati sve dok ne dobijete optimalnu popunjenost medija.

Kada ste sve namjestili, eventualno dali ime disku, kliknite dugme "burn" i pojaviti će se sljedeći dialog:

u biti pojaviti će se samo njegov gornji dio, ali klikom na plavi kvadratić u gornjem desnom uglu, možete dialog proširiti na punu veličinu radi prikaza svih opcija.

"Speed" je brzina kojom će "pržilica" "pržiti", slobodno je ostavite na maksimumu osim ako inače nemate problema sa neuspjelim "prženjima".

"Verify burned data" će nakon prženja usporediti podatke na disku sa onima na "zaprženom" mediju. Dodaje malo vremena na dovršenje operacije, ali sve jedno je preporučljivo to ostaviti označeno.

"Eject disc / Mount on desktop" samo određuje da li će se "sprženi" disk nakon "prženja" izbaciti iz "pržilice" ili će se pojaviti u Finderu.

"Erase disc before burning" i "Leave disc appendable" nisam uspio aktivirati, stalno su bile "ghostane" tj. nije ih bilo moguće odabrati.

Jednom kada je prženje gotovo, i disk se pojavi u Finderu, ili se izbaci pa ga Vi ponovo ubacite, iPhoto će automatski prepoznati da je to disk u formatu iPhoto-a i prikazati će ga kao na slici ispod:

Zanimljivo je to da će disk sadržavati i dodatne informacije o slikama koje su bile poznate iPhoto-u prije "prženja" a ti su "places" tj. mjesta na kojima su slike snimljene i "faces" ako je neka od slika imala i informaciju o osobama na slici. Ako ste "pržili" albume, a neka od slika je pripadala nekom događaju onda će slike biti prikazane i u albumu i pod tim događajem, doduše taj događaj neće sadržavati sve slike iz izvornog događaja, već samo one koje su u izabranom albumu, što opet može biti malo zbunjujuće.

I za kraj, još jedna kvaka, koja je doduše navedena i u jednom od gornjih dijaloga, ali sve jedno dobro ju je posebno naglasiti:

Ovako "zaprženi" disk, će imati strukturu mapa koju iPhoto očekuje i osim slika će sadržavati još kojekakve datoteke a koje omogućuju iPhoto-u da slike prikaže unutar pravog albuma i/ili događaja te o njima zna još neke informacije prije spomenuti "faces" i "places".

Ako strukturu mapa pogledamo u Finderu, ona izgleda ovako:

Vaše slike nalaziti će se u mapama "Modified" i "Originals" ali te mape će imati podmape unutar kojih su onda slike dalje grupirane. Za nekoga tko će slike gledati u nekom drugom programu a ne iPhoto-u, to sve predstavlja samo gnjavažu i nikakvu korist.

Dakle, ako namjeravate slike dati nekom recimo na PCu, onda nemojte "pržiti" iz iPhoto-a već iz Findera. Srećom, operacija je jednostavna, ali opet ima jednu kvaku.

Arhiviranje slika iz Findera

Da bi ste "pržili" iz Findera, umetnite prazni medij kao u prvom koraku, pričekajte da se pojavi u prozoru Finderu, izaberite ga tako da prozor pokazuje na sadržaj medija (trenutno neće pokazivati ništa, jer je medij prazan).

Sada pomaknite prozor malo u stranu, i aktivirajte iPhoto. Namjestite prozor iPhoto-a tako da je sa strane vidljiv i prije spomenuti prozor Findera. Sada odaberite slike, ili albume ili događaje u iPhoto-u i jednostavno ih odvucite na prozor Findera.

Strelica miša će prikazati koliko slika kopira, i uz to će pokazati i mali znak plus u zelenom krugu (i upravo je on problem, ali o tome ubrzo). Otpustite tipku miša i Finder će početi kopirati slike iz Vaše iPhoto biblioteke u privremenu mapu koja će se onda "pržiti" na medij.

I to je to - uz jedan mali problemčić: Finder će zaista sve izabrane slike iskopirati. Dakle ako imate 5 GB (gigabajta) slika, trebat će Vam još 5 GB (privremeno) praznog mjesta na disku gdje će Finder pohraniti privremenu kopiju slika. Uz to, morati ćete se strpjeti da Finder fizički iskopira tih 5 GB.

Ali postoji trik sa kojim se to može izbjeći, samo što mi opet nije jasno zašto to Apple nije napravio kao "default" operaciju.

Kada ste izabrali slike, i odvukli ih na prozor Findera, prije nego otpustite tipku od miša, pritisnite tipke option (alt) i command (cmd). Na strelici miša onaj plus će se pretvoriti u znak za alias (shortcut u Windows svijetu). Sada otpustite tipku miša, i Finder će staviti aliase u svoj prozor, umjesto da kopira slike.

To tada izgleda ovako:

I sada najgore od svega (pomalo me podsjeća na Windowse :-)), iako su u prozoru aliasi, kada kliknete u Finderu na dugme "burn" (u gornjem desnom uglu prozora), Finder će "ispržiti" originalne datoteke a ne aliase. Dakle dobijete na mediju sve ono što ste htjeli ali bez privremene kopije.

Za ovaj hint, zaslužan je autor na ovom linku: http://www.macworld.com/article/57268/2007/04/burniphoto.html.

Ja probao, i stvarno je tako.

Eto, to je to, čas posla :-)

A ako nešto i dalje nije jasno, pošaljite mi Vaše pitanje preko MacMe Widgeta, a ako ga još nemate, preuzmite ga ovdje.