Skip directly to content

Održavanje operativnog sistema na Mac-u

on Čet, 20/01/2011 - 12:33

Pitanje "kako trebam održavati Mac-a" dosta često postavljaju korisnici koji su na Mac-a došli sa računala koja su koristila jedan od Windows operativnih sustava. Takvi korisnici su "navikli" da ako ne utroše određeno vrijeme na razne operacije koje su nužno zlo a obično se "trpaju" pod izraz "održavanje", prije ili poslije će naletjeti na problem koji će im oduzeti puno više vremena nego da su "pravilno održavali" računalo.

Srećom, na Macu to nije tako. Vrlo malo je operacija koje treba periodički izvršavati da bi sistem bio stabilan, odnosno ni nema ih, bar ne onih koje treba raditi ručno.

Iz mog osobnog iskustva, ako se držite par jednostavnih i logički objašnjivih pravila, sve će raditi besprijekorno.

Nemojte dozvoliti da se disk sa kojeg Mac starta (boot disk) zapuni, tj. da na njemu ostane vrlo malo slobodnog mjesta

Prilikom rada, operativni sustav i aplikacije neprestano koriste disk za pohranu privremenih podataka. Ako se desi da tog mjesta nema dovoljno, tada počinju problemi. Ako se to desi nekoj aplikaciji, ona se obično "zaglavi". Ako se to desi operativnom sistemu, onda lako moguće da će se cijeli Mac "zaglaviti".

Sljedeće neminovno pitanje je: "koliko slobodnog mjesta treba biti?"

Na to pitanje je prilično teško precizno odgovoriti, ali pokušati ću ovako: obično najviše privremenog diskovnog prostora koristi se za takozvane "swap" datoteke. To su privremene datoteke koje operativni sustav kreira u slučaju da nema dovoljno radne memorije (RAM-a) za provedbu željenih operacija. Međutim, takva situacija i nije tako rijetka, niti je nešto oko čega se treba naročito zabrinjavati. U današnje doba, kada se Macovi tako reći rijetko gase, već uglavnom samo "sleepaju" tj. stavljaju u "sleep" mod, nerijetko se dešava da imamo veliki broj aplikacija koje su startane, jer svi mi imamo određeni način rada, i komotno nam je da su sve aplikacije koje redovito koristimo, aktivne, tako da se brzo možemo prebaciti u nju i nastaviti raditi tamo gdje smo stali. Svaka aplikacija rezervira dio radne memorije i malo po malo ona se u potpunosti iskoristi. Međutim, u tom trenutku se ne desi nikakva tragedija, već operativni sustav tada rezerviranu memoriju od strane aplikacije koja dugo nije bila aktivna, "prebaci" na disk, u prije spomenutu "swap" datoteku. Ako ni u swap datoteci nema slobodnog mjesta, onda napravi novu "swap" datoteku. Prvo kreira manje "swap" datoteke, ali ako ih treba 5 ili više onda već počinje kreirati datoteke veličine 1GB.

I opet, sve ovisi na koji način radite, i koje aplikacije koristite, recimo aplikacije za ozbiljnu video/audio produkciju, ili grafičku obradu, mogu potrošiti pozamašnu količinu radne memorije. Ali i obični korisnik koji računalo koristi za internet (email, web, chat) i pisanje/čitanje, doći će u situaciju da će OS kreirati swap datoteke, pogotovo ako se Mac dugo ne restarta. Kod restarta swap datoteke se brišu, tako se ponekad iznenadite od kuda Vam toliko slobodnog prostora na disku, ako prije toga niste dugo restartali.

Postoji još jedan datoteka koja zahtjeva puno mjesta na disku, a to je "sleepimage" i nalazi se u istoj mapi kao i swap datoteke. Ta datoteka se kreira samo na prijenosnicima, i to kada stavite Maca u "sleep" mod. Prije nego se Mac pogasi, on cijeli sadržaj radne memorije prebaci na disk.To čini za slučaj da prijenosnik ostane bez struje u bateriji dok je u sleep modu, tada će prilikom sljedećeg ukopčavanja radnu memoriju jednostavno učitati sa diska. Traje nešto duže ali ipak bolje nego da izgubite sve nespremljene dokumente.

Veličina te "sleepimage" datoteke je nešto veća od ukupne veličine radne memorije instalirane u računalo. Kako većina Macova danas dolazi sa 2GB i više radne memorije, onda na disku morate imati bar toliko prostora.

Dakle, ako zbrojimo 2-4GB za sleepimage i jedno 5-7GB za swap datoteke, dolazimo do toga da bi bilo dobro u svakom trenutku imati 10-15GB slobodnog prostora na disku.

I to je to :-) u biti nema ničega drugog oko čega bi ste Vi trebali brinuti.

Slijedi par operacija koje treba izvršavati po potrebi:

Instalacija "zakrpa" operativnog sustava

Ova operacija je u biti prilično automatizirana i sve što trebate je, potvrditi da želite instalirati zakrpu, odnosno ako deaktivirate automatsko preuzimanje, tada morate potvrditi preuzimanje, a time ćete potvrditi i instalaciju (ovu opciju podešavate u meniju Apple -> System preferences -> Software update)

ja osobno preferiram iskopčati automatsko preuzimanje, jer zakrpe nerijetko budu dosta velike i želim imati kontrolu nad tim kada i gdje će se preuzimati.

Instalacija zadnjih zakrpa je dobra praksa, ali ne treba živjeti u strahu ako se zakrpa ne instalira istog trena kada je izdana. U osnovnoj postavci operativni sistem provjerava raspoloživost novih zakrpa jedno tjedno, i to je sasvim dovoljno. Ako ste usred nekog velikog posla možete instalaciju slobodno odložiti za kasnije.

Zakrpe koje zahtijevaju restart sistema će imati malu oznaku kraj imena:

dok se ostale mogu instalirati bez prekida Vašeg rada.

I prilikom instalacije zakrpa, bitno je da imate dovoljno slobodnog mjesta na disku, jer se zakrpa treba odkompresirati i datoteke iskopirati, ponovo, ako tijekom te operacije sistem ostane bez radnog prostora na disku, mogli bi nastati problemi.

Srećom, zakrpe se izdaju puno rjeđe nego na Windowsima, tako da ćete u prosjeku svaka dva tjedna možda imati nešto za instalaciju, a zakrpe koje zahtijevaju restart sistema, izlaze jedom mjesečno ili rjeđe. Stoga cijela priča ne opterećuje korisnika pretjerano.

Provjera oštećenosti podataka na disku

Ovu operaciju bi bilo dobro izvršiti svaki put ako Vam se desi da Vam se Mac "smrznuo" i bili ste ga prisiljeni restartati "na silu" ili se recimo "srušio" zbog nestanka struje.

Iako datotečni sustav (File System) koji OS X koristi(HFS+), ima tzv. žurnaling (journaling) koji se brine o tome da se transakcije pisanja na disk koje nisu zbog nečega dovršene, dovrše na ispravna način prvom prilikom (obično kod ponovnog startanja sistema), ni taj sustav nije savršen i jednostavno je dobra praksa napraviti ručnu provjeru.

Najjednostavniji način za izvršenje provjere je upotrebom aplikacije "Disk Utility". Nakon startanja aplikacije potrebno je izabrati disk iz liste na lijevoj strani prozora, i kliknuti na dugme "verify permissions"

Ako je sve u redu, zadnja linija teksta će biti zelena, ako nije onda će vjerojatno prijaviti neku grešku. To i dalje nije nikakva tragedija i najvjerojatnije se da ispraviti, međutim za razliku od instalacija zakrpa, u ovom slučaju bilo bi dobro ispravku napraviti čim prije jer svakim daljnjim pisanjem na oštećeni dio datotečnog sustava, problem se može pogoršati.

Mnogi tog problema nisu ni svjesni, i lako moguće da će sve skupa nastaviti raditi bez ikakvih poteškoća i to još dugo vremena, jer sve ovisi na kojem dijelu diska je problem nastao i kako se taj dio često piše. Međutim, upravo zato jer je svako održavanje Maca svedeno na minimum, u ovom slučaju se isplati uložiti malo vremena i truda radi još sigurnijeg rada.

Kako ispraviti problem?

Na žalost tu treba uložiti koji minut vremena i prekinuti rad. Naime, problem je da se disk ne može popravljati ako je aktivan (tj. "mountan"), a nije ga moguće deaktivirati jer je Mac startan sa njega. Stoga je neophodno startati Mac sa drugog diska (najčešće Boot DVDa) ili ga startati u "single user" modu. Točnu proceduru možete pročitati u ovom postu.

Backup

I za kraj, ima još jedna operacija koju bi bilo dobro prakticirati, ali koja u biti  ne spada u održavanje već u pametnu strategiju. Koliko god diskovi danas bili pouzdani, sve jedno se dešava da "ispuste dušu" i to nerijetko potpuno neočekivano. Stoga praksa izrade sigurnosne kopije podataka, svih ili nekih jer vrlo dobra praksa. Apple je cijelu operaciju vrlo pojednostavio uključivanjem "Time Machine"-a, aplikacije u instalaciju operativnog sustava. O njezinoj upotrebi, prednostima i manama, biti će riječi u zasebnom postu.

Sve gore navedeno izlazi iz mog osobnog iskustva rada na Macu. Ne moraju se svi nužno složiti sa tim, ali ja se držim gore predloženih koraka, i u više od 20 godina rada na Macu, nisam imao većih problema.

Za one koji žele čuti drugo mišljenje, pronašao sam par dobrih članaka na netu:

http://www.thexlab.com/faqs/maintainingmacosx.html

http://www.macworld.com/article/133671/2008/06/macmaintenance1.html

http://www.macworld.com/article/133730/2008/06/maintenance_routines.html

Ova zadnja poveznica se u priličnoj mjeri poklapa sa onim što sam ja gore naveo, uz još par detalja, stoga ako Vam engleski nije problem, pročitajte što oni kažu.

Ako imate neka pod pitanja ili nešto od gore navedenog nije jasno, slobodno mi pošalijte Vaše pitanje, a ako još niste preuzeli MacMe Widget, to možete učiniti klikom na ovu poveznicu.

Tagovi: