Skip directly to content

Virusi na Mac-u

on Sub, 09/04/2011 - 23:34

Zašto preći na Mac-a?

Ovaj članak započeti ću sa pitanjem: zbog čega bi neki korisnik računala sa Windows operativnim sistemom uopće ozbiljno razmislio o prelasku na Mac-a?

Mac je jednostavan za korištenje...

Još tamo nekih davnih informatičkih godina, u doba kada se PC "borio" sa uobličavanjem kvalitetnog grafičkog korisničkog sučelja, te u silnom trudu da pojasni korisnicima da je najbitniji element tog sučelja prozor, čak i nazvao svoj operativni sistem "Windows", Mac je već uživao epitet "jednostavnog" računala, računala kojeg je svatko, uz minimalne napore, mogao brzo i učinkovito koristiti.

Od tih dana je prošlo podosta vremena, i Microsoft je uz više ili manje uspjeha i uz više ili manje kopiranja tuđih ideja, ipak uspio dovesti svoj operativni sistem na jedan vizualni nivo koji po meni više bitno ne zastaje za Macovim OS X-om.

Jasno, ukusi su različiti, i uvijek se o tome može voditi diskusija, ali ako preskočimo detalje i finese, u osnovi su dva operativna sistema vrlo slična. Čak su se pojavili i programi na Macu koji omogućavaju aktivaciju nekih karakteristika grafičkog sučelja koje postoje na Windowsima a na Macu tj. OS X-u ne. Dakle, očito je da se kvaliteta Windows grafičkog sučelja više ne da zanemariti.

Da stvar bude "gora", Apple je malo zanemario taj dio "user experience"-a (to bi se prevelo kao "korisničko iskustvo" ali ne znam koliko ima smisla prevoditi), i sa Snow Leopardom se usredotočio na poboljšanje stabilnosti i pouzdanosti operativno sustava. Stabilnost i pouzdanost su dobra stvar, i vjerujem da će se mnogi složiti da je to bila dobra taktika, ali rezultat toga je da će se u ovom trenutku sve manje Windows korisnika odlučiti na prelazak na Maca zbog kvalitete vizualnog izgleda operativnog sustava. Srećom, novi OS X, "Lion" obećava "buđenje" Apple-a iz zimskog sna po pitanju grafičkog sučelja, i siguran sam da Apple itekako zna kako to kvalitetno odraditi, ali te novosti još nisu tu, stoga to ostavimo za nadolazeće mjesece.

Mac je lijep...

Neki će reći da Macovi izgledaju lijepo. Istina, Apple redovito pobire silne dizajnerske nagrade, i na veliko reklamira svoj "look", ali nepobitno je to i da su mnogi proizvođači hardvera već prije dobrih par godina shvatili da računala moraju izgledati i lijepo, i da "bež" kutije od plastike više neće prolaziti na tržištu. Tako da i u PC svijetu imamo izbor vrlo lijepih računala. Ono što i dalje spašava Apple, je da proizvođača PC računala ima mnogo i svaki od njih ima bolje i lošije dizajne, ali niti jedan, osim možda Sony-a nije uspio postići konstantu da ga se podsvjesno povezuje sa "lijepim" računalima. Stoga, ponovo je upitno koliko će Windows korisnika preći na Maca zato jer je "lijep".

iOS efekt...

Tu je i "iOS efekt", jer, dok je sa Macom Apple malo "zaspao", iOS i hardver na kojem se "vrti" je sa vizualnog aspekta ipak nešto što trenutno svi proizvođači jednostavno pokušavaju dostići a Apple je još uvijek bar mali korak naprijed, pa dio korisnika, oduševljen iOS-om, prelazi na Maca očekujući istu kvalitetu hardvera i vizualnog sučelja, i vjerujem da se neće razočarati jer gore navedeni reci ne znače da je Apple loš, već samo da nije više bitno bolji od drugih.

Na Macu nema virusa...

Ali ima jedna stvar koji Apple baš i ne reklamira puno, vjerojatno iz razloga što bi takva reklama mogla biti dvosjekli mač, ali po meni to je danas jedan od najvažnijih stvari koje govore u prilog Mac-a, a to su virusi, ili bolje reći nedostatak istih.

Nekada su virusi na Windowsima zaista bili prijetnja, i mnoga računala su nerijetko bila zaražena i trpila posljedice. Međutim danas su antivirus aplikacije toliko uznapredovale da svaki korisnik sa kvalitetnom antivirus aplikacijom vjerujem da se može smatrati sigurnim. Ali, iako je to naizgled dobra vijest, cijena koja se plaća za tu sigurnost nikako nije mala.

Već i samo Windowsi imaju pregršt funkcija koje štite korisnika od raznoraznih viralnih nevolja ali ta zaštita za jednom Mac korisnika (mene na primjer) graniči sa paranojom. Od silnog straha Windowsi mi ne daju ni raditi. Stalno skaču neka upozorenja koja u biti odgovornost prebacuju na mene jer ja sam rekao "da, siguran sam da želim pokrenuti tu aplikaciju" i "otvoriti tu datoteku" i "posjetiti tu internet stranicu". Dok u pozadini Windowsi mahnito skidaju razne zakrpe koje poboljšavaju sigurnost Windowsa. I to sve prije nego uopće spomenemo antivirus program, koji na sve to još dodaje i svoja "skeniranja", "osvježavanje datoteke definicije virusa", pa osvježavanje samoga sebe itd, itd. Uglavnom, možda je to jednom PC korisniku normalno, i ne vidi u čemu je "big deal", pa bolje tako nego biti zaražen, ali meni od toga ide para na uši već nakon 10 minuta rada na Windowsima, jer dok na red dođe ono zbog čeka sam uopće upalio Windowse, već me prođe volja.

Dakle ako postoji neki razlog zašto zaista preći na Maca, onda je to činjenica da cijelog tog kaosa oko virusa na Macu nema. Bar ne još, i taj "ne još" srećom traje i traje i "dajbog" da traje i dalje.

Što to točno Apple radi da bi ovakva situacija ostala, ja ne znam, ali vjerujem da su jako jako svjesni te svoje prednosti i sigurno tome posvećuju puno pažnje, samo ne "viču" o tome u svojim marketinškim kampanjama jer čak ni Apple sa svom svojom poznatom vojskom odvjetnika, ne može protiv svih, a što možda najbolje pokazuje "unlock" i "jailbreak" na iOS-u (jasno ako izuzmemo razne teorije konspiracije). Postoje i natjecanja u "krackiranju" operativnog sistema, i na njima ni OS X nije apsolutni pobjednik. Dakle nije da je OS-X "nesalomljiv". Stoga vjerujem da je razlog "nedostatka" virusa na Macu kombinacija relativno sigurnog operativnog sistema, manjeg broja korisnika OS X-a spram korisnika Windowsa i valjda nekog "hackerskog koda" koji krackiranje  OS-X ne smatra "ozbiljnim poslom" te se u hackerskim krugovima time ne dobivaju statusni bodovi. No kako bilo da bilo, za sada "život je lijep" :-)

Svako toliko razne Mac portale uzdrma vijest o nekom (napokon, zaista) pogibeljnom virusu koji se sprema "pomesti" Macove, ali već dan dva od izlaska takve vijesti, stvar pada u zaborav je se obično ne desi baš ništa.

Dakle evo, to je moje iskustvo. Maca koristim već preko 20-ak godina, par puta sam instalirao anitvirus aplikaciju, eto, da ne kažu ljudi da sam neozbiljan, ali niti jedan antivirus program ne posjeduje čarobne moći, i svaki kad tad mora proći po cijelom disku da bi otkrio ako je neka datoteka zaražena ili ne, i to uvijek traje daleko previše. Jedanput, dvaput čovjek to potrpi, a onda mu pukne film, obriše aplikaciju i vrati sve svom mirnom i zdravom Mac životu :-).

Ali stvari se mogu promijeniti u svakom trenu, stoga nije na odmet znati kamo poći ako nešto krene po zlu.

Koliko je meni poznato, na Mac tržištu je već dugo vremena prisutan Intego sa svojim antivirus programom. Vrlo često se uz njega spominje i Symantec,  (treći "hit" na google-u za "Symantec Mac" je "Symatec Mac uninstall" ;-), čini mi se da su nedavno bili spominjani i Kasperski i Panda antivirus.

Međutim, postoji i još jedan proizvod, koji je isto tako stalno prisutan na tržištu, i koji je čudom čuda, s obzirom da se radi o vrlo unosnom biznisu, besplatan, i zove se ClamXav.

Par puta sam "naletio" na osvrt kvalitete te aplikacije i iako uglavnom nije ocjenjivana kao besprijekorna, a kao uostalom ni druge Mac antivirus aplikacije, ali uvijek dobiva vrlo dobre ocjene.

Pa ako se osjećate ugroženim, ako ste tek prešli na Maca pa ne možete mirno spavati, ili ste pročitali vijest o virusu na Macu, prije nego pojurite kupiti neki komercijalni antivirus program, "zavrtite" ClamXav, pogledajte ako se na njihovom forumu vodi diskusija o nekom virusu, provjerite što naš "prijatelj" google kaže, pripazite dan dva koje datoteke preuzimate sa interneta i po kojim web stranama se "vrzmate", i ako sve dobro prođe, kao što je do sada prolazilo, onda je to i dalje vrlo valjan razlog da i dalje ostanete vjerni svom Macu :-)

Ako nešto iz članka nije jasno, ili Vam treba dodatna pomoć, molim registrirajte se na uslugu MacMe korisničke podrške, i pošaljite mi Vaše pitanje preko MacMe Widgeta koje možete i direktno preuzeti ovdje. Ako pak imate ideju za novi članak na macmeblog-u, ili želite glasovati za neku već predloženu temu, to možete na ovoj strani.

 

Tagovi: