Skip directly to content

Vraćanje sustava sa višekorisničke Time Kapsule

on Pon, 27/12/2010 - 00:11

Ovo je post o jednom problemu koji možda neće mnogi korisnici susresti, ali oni koji nalete na njega će se dobrano namučiti, jer ja sam nakon duge i bezuspješne potrage, rješenje našao sasvim slučajno.

Time Capsule

Za one koji ne znaju, "Time Capsule" je Appleov proizvod koji objedinjuje ADSL ruter, ethernet switch, Wi-Fi access point i mrežni tvrdi disk (NAS - Network attached storage) u jednom. Više o tom proizvodu možete saznati na www.apple.com/timecapsule.

U ovom postu neće biti riječi o tome što se sve sa "Time Capsule" može, već samo o jednom scenariju koji se pretvori u problem onda kada je to najmanje potrebno.

Jedan od namjena koju je Apple zamislio za "Time Capsule" je da se koristi kao disk za "Time Machine" sigurnosno arhiviranje podataka, tj. "backup", ali kojem se pristupa preko mreže (ethernet ili Wi-Fi). Iako "Time Machine" može koristiti vanjski disk koji je spojen preko USBa ili FireWirea, mrežni disk ima tu pogodnost da ga se ne mora svaki put prikopčati i iskopčati nego se sam "zakači" čim se računalo prijavi na mrežu.

To je pogotovo zgodno za prijenosnike koji ne moraju nužno uvijek biti korišteni za radnim stolom ali su gotovo uvijek prikopčani na mrežu, stoga "Time Machine" može obavljati svoju zadaću sve dok je prijenosnik prikopčan na mrežu.

U slučaju da ne znate, "Time Machine" je program koji dolazi sa operativnim sustavom i koji služi za spomenuto sigurnosno arhiviranje podataka.

O problemu

"Time Capsule" se, između ostalog, može namjestiti za višekorisnički mod, tj. da se na njemu definira više korisničkih računa.

Svaki korisnički račun ima svoje korisničko ime i zaporku. Na taj način svaki korisnik se zasebno prijavljuje, i na "Time Capsule" disku vidi dvije mape: "Data" mapu, koju vide svi korisnici i koja služi za razmjenu podataka između svih korisnika registriranih na tom "Time Capsule"-u, i korisničku mapu, koja je privatna, tj. samo prijavljeni korisnik ima pristupa u nju. I upravo tu mapu "Time Machine" koristi kao odredište za kopiju podataka koje sprema.

I taj dio radi besprijekorno. Jedom kada se namjesti, nema više nikakve brige, i sve se odvija automatski.

I povrat podataka tj. "restore" radi bez ikakvih problema, osim.....

Povrat cjelokupnog sistema tzv. "Disaster Recovery"

Osim uobičajenog povrata pojedinih mapa ili datoteka, Time Machine podržava i još jednu vrlo važnu operaciju, a to je povrat cjelokupnog sistema.

Povrat cjelokupnog sistema, tzv "Disaster recovery" nužan je ako se operativni sistem ošteti do te mjere da ga je nemoguće popraviti (recimo, greškom se pobrišu neke kritične datoteke), ili se tvrdi disk pokvari i podaci sa njega postanu nedostupni.

Tako nešto se uvijek desi iznenada i neočekivano, i zato predstavlja posebno loš trenutak za susretanje sa dodatnim problemima.

U teoriji, povrat cjelokupnog sistema bi trebao teći ovako:

  • Mac se prikopča na ethernet mrežu na kojoj se nalazi "Time Capsule"
  • U Maca se ubaci boot DVD - ili onaj koji je došao sa računalom, sadrži operativni sustav i obično je sive boje, ili DVD kupljenog operativnog sustave za one koji su operativni sustav nadogradili na noviju verziju.
  • prilikom boota, drži se pritisnuta tipka "c" koja Macu naloži da sustav starta sa DVDa
  • nakon boota iz menija "Utilities" izabere se "Restore System from Backup"
  • u tom trenutku sistem krene u potragu za mapom u kojoj se nalazi "Time Machine" kopija podataka. U ovom slučaju potraga ide preko mreže.
  • I sada, iako "Time Machine" pronađe "Time Capsule", na njoj prikaže samo mapu "Data", i ništa više.

Nudi Vam opciju da se na disk spojite unošenjem korisničkog računa i zaporke, i ako upišete krive podatke, obavijestiti će Vas da je korisničko ime ili zaporka krivo, ako upišete točne podatke onda se ne desi ništa. (Pod korisničkim računom, misli se na onaj koji ste definirali na "Time Capsule" a ne na korisnički račun koji imate na Vašem Macu)

I tako stojite i pitate se što ste napravili krivo, a odgovor je "ništa", naletjeli ste na "bug".

Kako se izvući iz ovoga?

Postoje dva ne tako dobra načina i jedan dobar.

Prvi (loši) je: pristupite sa Vašim korisničkim računom na "Time Capsule" sa drugog računala, iskopirate "Disk image" datoteku (koja nosi ime <imevašegmaca>.sparsebundle) u prije spomenutu "Data" mapu. Nakon toga, ponovite gore opisanu proceduru bootanja sa DVD-a i ovaj put "Time Machine" će naći podatke.

Problem sa ovim pristupom je: datoteka "Disk image" obično je dosta velika, pa kopiranje podataka traje dugo, nadalje, na disku "Time Capsule" morate imate dovoljno mjesta da na njega dva puta stanje Vaš "Disk image", što vrlo često nije slučaj.

Drugi (nešto bolji) način je da prilikom konfiguracije "Time Machine" odmah izaberete "Data" mapu kao odredišnu mapu. Sa tim pristupom pak ne valja to, da "Data" mapi mogu pristupiti svi korisnici, što onda dovodi u pitanje sigurnost Vaših podataka.

Srećom postoji i treći način koji je nešto kompliciraniji ali osim toga nema niti jedan drugi nedostatak.

Nakon boota sa DVDa, iz "Utilities" menija, prvo pokrenite program "Terminal", da bi ste dobili pristup komandnoj liniji. Iako bi bilo dobro da znate koristiti Terminal i osnovne komande, ako točno prepišete ono što ispod piše, ne bi ste trebali imati problema čak i ako ne znate što sljedeće komande rade:

Prvo treba kreirati mapu na lokalnom file sistemu na koju će se "mountati" "Disk image" i to sa:

mkdir -p /Volumes/<vašekorisničkoime>

u gore navedenoj komandi, <vašekorisničkoime> zamijenite sa Vašim stvarnim korisničkim imenom koje ste koristili za spajanje na "Time Capsule".

nakon toga izvršite sljedeću komandu:

mount -t afp 'afp://<vašekorisničkoime>:<vašazaporka>@<imevašetimecapsule>.local/<vašekorisničkoime>' /Volumes/<vašekorisničkoime>

ponovo, sve vrijednosti koje su navedene između znakova <> zamijenite stvarnim vrijednostima.

recimo za primjer da je korisničko ime macme, zaporka mojazaporka, a ime "Time Capsule" mojatimecapsula, naredbe bi izgledale ovako:

mkdir -p /Volumes/macme
mount -t afp 'afp://macme:mojazaporka@mojatimecapsula.local/macme' /Volumes/macme

nakon što ste izvršili te naredbe, provjerite da li mapa koju ste kreirali nakon mount komande zaista prikazuje sadržaj Vaše korisničke mape, sa:

ls -l /Volumes/<vašekorisničkoime>

ako je sve u redu, onda možete izaći iz terminala, startati Time Machine, prijaviti se sa Vašim korisničkim imenom i zaporkom  i sada bi se trebali prikazati i Vaši podaci za povrat sistema.

 

Za ovaj trik zaslužan je autora ovog posta: http://simplygenius.com/2009/02/time-capsule-restores-from-secure.html

Dalje ćete znati sami. Ako što zapne, pošaljite mi detalje preko MacMe Support Widgeta, a ako ga još niste instalirali možete ga preuzeti ovdje.

Kako se cijela ova priča obično zaista dešava u najgorem trenutku, moja preporuka je da sve ovo isprobate unaprijed, možete doći do točke u kojoj se treba startati povrat podataka i onda sve zaustaviti. Jednom kada se uhodate, biti će puno manje stresno ako Vam se ovo zaista i desi.